CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Monday, April 6, 2009

aku dan kelas tutor...

Sekarang ni, aku nak cerita tentang kelas tutor pula. Aku ambil kelas tutor pada hari Khamis bermula pukul 5 hingga 7 malam. Tutor ayang ajar kumpulan 2 namanya Cik Alia bt Roslan. Orangnya cute dan comel. Kali pertama diperkenalkan dengannnya nampak serius, cara dia mengajar kami lebih kurang macam Dr. Normaliza, tegas dalam memberi arahan. Masa minggu-minggu awal tu, serius semacam je takut juga aku. Tapi bila dah lama-lama dia ok je sebenarnya. Biasalah mula-mula tak kenal, macam-macam lah persepsinya.

Tugasan pertama dalam kelas tutor ialah kami dikehendaki membuat persembahan multimedia menggunakan power point dengan mengambil isu global. Dalam masa yang singkat kami perlu menyatakan tajuk yang kami nak buat pada Cik Alia. Awal-awal lagi dia dah cakap tajuk yang kami kena buat tak boleh sama dengan orang lain. Maksudnya kami kena fikir tajuk yang sesuai dan mendapakan persetujuannya sebelum memebuat tugasan tersebut. Aku masih ingat lagi, pada mulanya aku terfikir nak buat slide tentang isu kenaikan harga minyak, tetapi tidak diterima. Alasannya harga minyak sudah turun huhu.. fikir punya fikir akhirnya aku telah memilih isu yang sedang hangat diperkatakan sekarang iaitu penyakit Chikugunya yang kian menular di Asia termasuk di Malaysia.

Penyakit yang berpunca daripada nyamuk aegypti dan portado yang telah mengancam banyak nyawa, tidak kurang juga yang telah meninggal dunia akibat penyakit tersebut. Kawasan yang teruk dilanda penyakit Chikugunya ialah di India dan Sri Lanka. Tugasan ini kena persembahkan dihadapan kawan-kawan dan diambil markah. Aku berdebar sangat pada masa tu. Bermain-main di fikiran aku, siapa la yang kena present dulu. Sedang aku bedebar-debar tu nama akulah yang dipanggil oleh Cik Alia. Huh, orang pertama kena present. Debaran di dada makin kencang, harap-harap semuanya ok. Aku berbisik dalam hati tawakal sahajalah apa pun yang akan berlaku nanati. Alhamdulillah slide aku semuanya ok. Masa persembahkan slide tu, ada juga kawan-kawan aku yang tak dapat tunjuk hasil kerja mereka. Cian kat dia orang masa kat bilik semua ok tapi kat makmal tak boleh pula. Lambat ke, tak dengar sound ke, tak boleh present itu lah amaran yang dikeluarkan oleh CIk Alia semasa memepersembahkan tugasan tersebut. Memang aku simpati sangat kat kawaan-kwan yang tak boleh present tu. Huhu… cian dia orang Cik Alia tak nak bagi peluang persembahkan lagi. Dah penat-penat buat slide tak dapat present pula.. nak buat macam mana, kami akur sahaja..

Khamis berikutnya, kami diajarkan membuat kalendar guna adobe photoshop. Tugasan ini lah yang aku dapat tahu daripaad senior yang kami kena buat kalendar. Macam bisalah kelas ni memang mudah temanya ‘bebas. Masa mula-mula belajar tu, aku pakai buat sahaja.. rupa-rupanya aku silap step. Patutlah aku rasa aku buat cepat hehe. Maklumlah awal-awal tak tahu lagi nak explore macam mana. Lagi pun kat laptop aku tak ada adobe photoshop ni. Kalau tak dah lama aku explore sendiri. Masa buat kalendar ni, banyak pengalaman suka duka aku alami. Aku ni kan agak skema, masa belajar kami diajar membuat calendar saiz B5 jadi aku pun ikutlah.. tup tup bila aku dah nak siap sampai 12 bulan, baru aku tahu sebenarnya boleh sahaja nak buat saiz lebih besar nanti boleh adjust balik. Emm.. patutlah bila aku view calendar yang aku buat kecil dan memanjang, orang lain punya ok pula lebar huhu kena edit balik. Kalendar aku bertemakan diri aku sendiri dan ahli keluarga. ambil pemandangan, kemudian aku potong gmabar aku dan masukkan ke dalam pemandangan tu. Konon-kononya aku ambil gambar kat situ la. Yela nak pergi bukan senang buat gimik sahaja hehe.

Cerita pasal tutor lagi, minggu berikutnya kami belajar membuat laman web. Minggu ni best juga Cik Alia suruh buat laman web pasal diri sendiri. Antara elemen yang kena ade antaranya ialah biodata, famili, latar belakang pendidikan, gambar dan sabagainya. Pendek cerita semuanya pasal diri kita tak kisahlah nak cerita apa pun. Masa buat laman web ni aku memang seronok. Maklumlah dah pandai hyperlink, macam2 lah dibuatnya. Tapi, cakap pasal web ni, aku ade peristiwa sedih la, web aku kena virus huhuhu.. masa tu dah hampir siap, pendrive aku pula diserang virus. Memang tak tahu nak cakap apa lah. Tergamam aku sekejap terkejut tengok hasil kerja aku habis musnah semuanya. Yang paling sedihnya pendrive aku rosak teruk tak boleh diselamatkan lagi. Dengan perasaan sedih, aku terpaksalah buat yang baru. Nasib baiklah aku masih ingat lagi apa yang aku buat dan ada back up sikit2.

Tiba pula hari nak tunjukk kat Cik Alia, aku dah pening waktu tu kenapalah bila aku cuba kat bilik semuanya ok, tapi bila kat makmal settingnya berubah. Memang panik juga masa tu. Laptop aku ada mozila sahaja, tak ada explorer jadi aku tak tahulah. Yang kat makmal pula prefer dengan explorer habis setting laman web aku lari. Berdebar juga masa Cik Alia datang cek, aku pun tanya kenapa boleh jadi camtu.. dia cakap memang tu perkara biasa. Fuhh… leganya aku setelah mendengar jawapannya. Memang dugaan betul la masa buat web ni. Aku memang tak akan lupa saat-saat genting tu.

Ok, aku nak kongsi cerita pasal tugasan tutor kami yang terakhir. Selepas belajar membuat laman web, minggu ni kami belajar membuat blog pula. Kali ini kami telah diarahkan untuk menemubual seorang tokoh bahasa dan memasukkan butir-butir tersebut dalam blog msing-masing. Aku dan kawan-kawan telah memilih seorang tokoh bahasa yang telah banyak menghasilkan buku iaitu Dr. Arbak Othman yang merupakan salah seorang pensyarah di fakulti kami iaitu Fakulti Bahasa Moden dan Komunukasi. Aku pun pernah mengambil subjek Sosiolinguistik dengan beliau. Kalau tak silap masa semester 3 dulu. Dia memang seorang yang pakar dalam bahasa dan terkenal di kalangan ahli bahasa., khususnya dalam bidang sosiolinguistik.

0 comments: