CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Monday, April 6, 2009

Bermulanya tugasan...

Setelah beberapa minggu mengikuti kelas ini, hanya Tuhan yang tahu perasaan aku. Boleh katakan aku sentiasa berada dalam tekanan. Aku dan kawan-kawan sentiasa diberi kerja yang perlu disiapkan dalam masa yang telah ditetapkan, hanya dalam masa beberapa jam sahaja kami perlu menyiapkan tugasan yang diberikan. Hanya Tuhan saja yang tahu perasaan aku ketika itu. Memang cara mengajar Dr. Normaliza berbeza dengan pensyarah-pensyrah yang aku pernah belajar sebelum ni. Dalam kelas tu, semua pelajarnya telah dibahagikan kumpulan antara 5 hingga 6 orang dalam satu kumulan sepanjang mengikuti kelasnya. Di dalam kumpulan itu lah kami perlu menyiapkan segala tugasan yang diberi. Andainya seorang ahli kumpulan bermasalah atau tidak hadir waktu kelasnya, markah kumpulan itu akan dipotong. Dr mahukan kami melakukan tugasan dalam tekanan. Alasannya cukup mudah, supaya kami dapat membiasakan diri bekerja dalam tekanan apabila sudah berada di dunia pekerjaan kelak. Jadi dia cuba adaptasikan cara bekerja dalam tekanan agar kami terbiasa. Namun pada masa itu aku langsung tidak berfikir kebaikannya malah tertanya-taya kenapa perlu buat semua ni?? semuanya jadi tertekan setiap kali menyiapkan tugasan yang diberi.

Kumpulan aku diberi nama Wonderpets. Semua orang tahu kartun ‘Wonderpets’ yang famous dengan lagunya “apa yang penting kerjasama”. Asalnya kawan-kawan aku saja berseloroh nak guna nama tu, rupanya kekal sampai sekarang. Tapi bila difikir-fikirkan balik, sesuai juga dengan ‘trademark tu. Memang setiap ahli kumpulan kita perlu bekerjasama supaya kita teguh sebagai satu kumpulan dalam mengharungi apa saja cabaran dan rintangan. Selain kumpulan aku (wonderpets), ade juga nama kumpulan yang lain yang mengambil nama sempena kartun seperti Shin Chan. Macam-macam nama kumpulan kami letakkan. Antaranya, Phoenix, Appolo, Gema genderang, al-Najjah, single is better, Broadcaster, Lestary, Kami, Empat, Duo, Dlima dan sebagainya.

Pada minggu pertama, tanpa Dr. Normaliza memberitahu apa yang hendak diajarkan, dia menyuruh kami menyediakan bahan-bahan keperluan untuk tugasan yang pertama. Antara bahan-bahannya ialah enam keping mounting board, gam uhu stick, reben, majalah, gunting dan alat tulis. Kami hanya mengikut kehendaknya dengan membawa semua bahan-bahan tersebut. Rupanya minggu tu kami diajarkan asas grafik. Asas grafik iaitu teks, mudah, sesuai, warna, dan seimbang. Setelah memberi penjelasan dan menunjukkan contoh, kami diaraha kan supaya membuat tugasan tersebut dalam masa yang ditetapkan. Tugasannya nampak mudah tapi dia sangat teliti dalam hasil kerjanya. Dia teah menetapkan beberapa syarat ketika menyiapkan tugasan tersebut. Untuk tugasan asas grafik ni, aku dan kawan-kawan diarahkan mencari gambar yang mengandungi elemen asas grafik dan mengguntingnya dengan kemas dan teliti. Aku dan kawan-kwan cuba menghasilkan yang terbaik dengan mneliti setiap helain sebelum menyerahkan tugasan tersebut kepada Dr.


0 comments: